Anmeldelser - Land under

Et udpluk af anmeldelser


Land under

Roman om en forbrydelse

KRIMI-CIRKLEN


Land under er en roman om en forbrydelse. Det hele foregår et for mig ukendt sted.


Forfatteren Tine Enger beskriver et øsamfund i det nordfrisiske Vadehav. På de flade hallinger, der er ensomt sejlende øer, udspiller der sig et drama i særklasse. [ ]

Læseren er nærmest ved at drukne i mudder og mørke.


Det var spændende læsning.

GRÆNSEN, nr.6/dec 2013


[  ] Forfatteren har nemlig valgt at lade handlingen i sin nye krimi udspille sig ved Vadehavet, nærmere bestemt en frisisk hallig. Og det er lidt af en genistreg. Netop ved at lade plottet foregå på en hallig får hun opbygget en intens og klaustrofobisk stemning, som holder hele romanen igennem.


Der er tale om en roman, der er særdeles velresearchet og veldokumenteret. Forfatteren ved, hvad hun taler om, hun kender grænselandet [  ]


Tine Enger har skrevet en roman med et godt drive og et veldrejet plot, samtidig med at hun får sat spor på nogle af de temaer, som kendetegner den grænseegn, vi lever i.

FLENSBORG AVIS


[  ] „Land under“ har en effektiv og lovende optakt, der lægger mange spor ud. [  ]

så snart Tine Enger flytter sit fokus og romanens handling til den lille nordfrisiske hallig Graf med nogle få personer, der kan tænkes at have forbindelser til dødsfald og mange mysterier, vi  efterhånden får kendskab til, strammes nettet. Hun forstår at lede læseren på vildspor i en labyrintisk historie. [  ]

Hvorledes man anvender forskellige  kunstgreb og uddyber dem via henvisninger til litteraturhistorien,  viste Tine Enger i sin første roman „Fjern“ (2005). [  ]

- I „Den guddommelige Komedie“s niende ring skildres forrædderne, der svigtede deres idealer og sad  frosset fast i floden Cocytus. Tilsvarende isoleres personerne fra omverdenen, efterhånden som naturens dæmoniske kræfter og mørket sænker sig over den lille hallig. Det resulterer i en klaustrofobisk ramme for forbrydelserne. Her ses romanens bedste og mest vellykkede kvaliteter, når Tine Enger iscenesætter naturen som et gotisk element i samspil med detaljer fra et klassisk litterært værk.

[  ]

Romanen vidner om et grundigt forarbejde. Mange fakta vedrørende naturforhold, teknik og medicin indgår i efterforskningen. Undertitlen “Roman om en forbrydelse” antyder en ny serie med Siv Callesen & co. med virkefelt i det dansk-tyske grænseland. Samtidig kunne „Land under“ med fordel anvendes i den tyske Tv-serie „Tatort“, som Tine Enger emnemæssigt og fortællerteknisk stemmer fint overens med.

LEKTØRUDTALELSE fra DBC (Dansk Bibliotekscenter)


Til krimielskeren, der ynder at læse om en forbrydelse begået i et anderledes miljø og naturområde. Bogens omslag er dystert og giver udtryk for det landskab og mørke, som forbrydelsen foregår i.


[  ] Krimien har et godt flow og gode karakterskildringer, hvor kunstneriske ambitioner, kunstsyn og identitet er i hovedsædet. Naturen omkring dem er barsk og danner en mørk, grufuld og klaustrofobisk ramme for forbrydelsen.

[  ]

De islandske krimier eller Operation Fritham af Kristensen kan være mulige sammenligninger, hvad angår naturbeskrivelserne og de mørke omgivelser.

Jeg kan dog ikke komme på noget der ligner, hvad angår de indgående kunst- og identitetsbeskrivelser.

Samlet konklusion

Velskrevet krimi om hvor langt man vil gå for kunstens skyld og især hvorledes vi alle opfatter vores identitet. Historien er veldrejet, så den henvender sig til alle krimielskere.